23. april 2015

Landsbyen de 7 sogne – fra krig til kærlighed

Det stod ikke skrevet i kortene at fire landsbyer på Mors skulle mødes og findes fælles fodslag. Tværtimod herskede der i mange år en intern konkurrence mellem de små byer. Men, fortæller Poul Erik, der har nomineret Landsbyen de 7 sogne, så er der ikke plads til konkurrence, når man er ”udkanternes udkant”. De små landsbyer led, som andre steder i Danmarks yderste områder, og måtte se deres skoler og børnehaver lukke.

Men så for to år siden mødtes fire borgerforeninger for at finde ud af, hvordan de sammen kunne blive styrket i stedet for at bekæmpe hinanden. Det startede, da de fik lov til at overtage dele af en allerede lukket skole og i den kunne oprette aktivitetsrum, mødelokaler, værksted og en privat børnehave. Formålet var at fordele og dele aktiviteter og faciliteter, som én landsby, og styrke stedernes kvaliteter sammen. Med flere mennesker styrkes grundlaget for at holde liv i initiativerne. Og så er det bare lidt sjovere at holde én stor fastelavnsfest sammen end mange små hver for sig.

Drevet af de lokale borgere har initiativet gennem de sidste to år formået at rejse penge til både at lave analyser af områdets potentialer og til projekter, der kan udfolde disse potentialer. Succesen er også begyndt at sprede sig til andre byer – og lande – der nu vender sig mod Landsbyen de 7 sogne for at få inspiration.

Landsbyen de 7 sogne er et godt eksempel på, hvordan man i fællesskab kan opnå mere end hver for sig.

Du kan læse nomineringen her: Landsbyen de 7 sogne