9. juli 2015

Det bedste ville være, at der ikke var behov for os

Artikel fra Lokalavisen Frederikssund

Charlotte Drue står bag hjemmesiden Søskendekram.dk, som giver mulighed for at bearbejde den sorg, det er at miste en søskende. Hun er nu indstillet til Fællesskabsprisen 2015.

“Det kan godt være, at jeg kun er nomineret, men jeg føler, at jeg allerede har vundet,” siger Charlotte Drue om det faktum, at hun og hendes hjemmeside Søskendekram.dk er blevet indstillet til Fællesskabsprisen 2015. En pris for ildsjæle, som gør en forskel i samfundet.

“Det er en sejr, fordi nomineringen har gjort, at rigtig mange er blevet gjort opmærksom på, at vi eksisterer og dermed har fået en mulighed for få bearbejdet deres sorg,” forklarer kvinden bag hjemmesiden, som har til formål at bringe mennesker sammen, der har det tilfælles, at de har mistet en søskende.

Charlotte Drue mistede i 2001 selv sin lillebror, René, i en trafikulykke, og det var i forsøget på at håndtere sorgen efter dødsfaldet, at det gik op for hende, at der ingen steder var at gå hen for at få hjælp.

Jeg rakte fingeren op
“Jeg kontaktede en gruppe af frivillige socialrådgivere og psykologer, som havde et forum i København, men der var der ikke plads til mig. Da jeg efter to måneder kom i en ny gruppe, viste det sig, at ni ud af ti havde mistet en ægtefælle, så der passede jeg slet ikke ind,” husker Charlotte Drue, som derefter på nettet fandt den virtuelle mindelund Mindet.dk.

“Der kom jeg i kontakt med andre, som havde mistet søskende, og dem spurgte jeg, om de syntes, at det var en god idé med en side specielt for dem. Det gjorde de, og når det var mig, der rakte finderen op, var det jo mig, der måtte i gang med oprette hjemmesiden,” siger Charlotte Drue, som uploadede Søskendekram.dk i 2004.

Siden dengang har tusinder af efterladte søskende søgt trøst og ligesindede på hjemmesiden, hvor man kan fortælle sin historie og bede om gode råd til, hvordan man tackler sit savn.

“Når man kommunikerer med de andre på siden, er man sikker på, at det er med nogen, som har siddet i samme situation som en selv. Så det, man oplever, er, at man får rigtig meget omsorg og forståelse,” fortæller Charlotte Drue, som oplever, at mange, der mister deres søskende, ofte bruger deres energi og ressourcer på at trøste og tage sig af deres forældre, som jo har mistet et barn.
“Det gør, at mange søskende glemmer sig selv og den sorg, som de bærer rundt på,” siger hun.

Nemmere med en skærm
At være på Søskendekram.dk giver den mulighed at være anonym, hvilket for mange kan være nemmere end at sidde i en fysisk og måske akavet situation, hvor man skal se nogen i øjnene.

“Her kan man sidde og græde for sig selv og gå til og fra skærmen, og det er for mange nemmere,” siger hun.
Søskendekram.dk har også fundet sin plads på Facebook, hvor allerede nu næsten 900 er medlem af en lukket gruppe, hvor efterladte søskende støtter hinanden i deres sorg.

“Mange af brugerne kommer til at lære hinanden ret intimt at kende og ender med også at blive fysiske venner, der kan gøre og tale om ting, som man ikke kan med andre,” fortæller Charlotte Grue.

“Søskendekram.dk er ment som en platform, hvor man gerne kun skal være på gennemrejse. En station på vejen, hvor man kan blive overbevist om, at livet bliver godt igen. Det bedste ville dog være, at der slet ikke var behov for os,” siger hun.